Център за еврейско-българско сътрудничество

Конкурсът на „Алеф” се разпространи в осем държави

Младежка надпревара популяризира зад граница подвига на България за спасяването на евреите

Две авторитетни журита ще оценяват литературните творби

Изтече крайният срок за включване в Деветия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. За участие в надпреварата свои творби изпратиха млади разказвачи от 8 държави: България,  Австрия, Германия, Словакия, Полша, Латвия, Унгария и Израел.

Темата „Необикновени постъпки на обикновени хора” се яви литературно-историческо предизвикателство за 170 ученици, които се обърнаха към миналото и в мрачните страници на Холокоста потърсиха проявления на човечност, смелост и жертвоготовност. Те прехвърлиха мостове от незабрава към бъдеще и в контекста на днешната реалност дадоха нов смисъл на морални категории, за които минало време няма. В своите разкази младите творци направиха нов прочит на историята и давайки воля на въображението си интерпретираха истински истории на реални хора, част от които са открили сами.

Конкурсните творби са предадени на двете журита – българско и международно, които ще направят своята селекция и ще определят номинациите, от които ще бъдат излъчени крайните победители.

Разказите на участниците от България ще бъдат оценени от Радостина Николова – старши експерт в Министерството на Образованието и Науката, Румен Леонидов – поет и издател, Георги Бърдаров – писател, специалист по етнорелигиозни конфликти, Асен Йорданов – журналист и поет и Алберта Алкалай – председател на център „Алеф” и основател на конкурса.

Творбите на чуждестранните участници ще журират Веред Елрон – културно аташе в посолството на държавата Израел в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към Посолството на Полша в България, Ивана Марксфелдова от политическия департамент на президента на Словакия, Саша Зуркоф–публицист и издател на вестниците „Wienheute“, „Neue Donau Zeitung“ и член на Пресслужбата на Бюрото на ООН във Виена и  дфн Дьорд Сонди, унгарски писател и преводач.

По утвърдена традиция отличените от двете журита млади творци ще пристигнат в Бургас на разноски на организаторите, за да участват във финалните събития на конкурса – тридневен Международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” от 26 до 29 юни 2922 година.  Тържествената церемония по награждаване ще постави неговите заключителни щрихи. Победителите в конкурса ще получат парични и предметни награди, а не по-малко привлекателни са моралните стимули – възможността за получаване на нови знания в предвидените литературни работилници, посещения на емблематични места,  създаване на нови приятелства, запознанство със стойностни творци на изкуството, като писателят Георги Господинов, носител на най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“, писателят Георги Бърдаров, удостоен с европейската награда за литература за 2021година и любимият на всички поколения поети драматург Недялко Йорданов.

Номинираните 20 български и 10 чуждестранни автори ще бъдат обявени на сайта на Център „Алеф” в края на април. Техните разкази ще бъдат публикувани в сборник, който вече няколко години е неизменен помощник на преподавателите по история по темата за Холокоста. Разказите въздействат по особен емоционален начин върху връстниците на авторите и поради това са  препоръчани от МОН за ползване от учители и ученици в учебните часове и ежегодната кампания „Урок по достойнство”.

Темата за Холокоста, която е в основата на литературния конкурс през годините се оказва все по-актуална. „Алеф” приключва равносметката на своите девет издания на надпреварата с над 1500 участници до този момент  и с убеждението, че тя е и ще продължи да бъде оптимално предизвикателство за размисъл, съпричастие и форум за изява на творчески заложби.

Конкурсът традиционно се провежда с подкрепата на Община Бургас, със съдействието на МОН, под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на посолствата на Израел, Германия, Словакия и Полша в България, Полският институт, Унгарския институт, музеят за история на полските евреи „Полин” във Варшава.

 

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad