Център за еврейско-българско сътрудничество

Ново признание за таланта на Роберто Бенини

Двукратният носител на „Оскар” за филма „Животът е прекрасен” получава и „Златен лъв”

Роберто Бенини, двукратен носител на „Оскар“, е лауреат на „Златен лъв“ за цялостен принос. Това обявиха организаторите на Венецианския кинофестивал.

Събитието ще се проведе между 1 и 11 септември 2021 година, но е традиция носителят на отличието за цялостно творчество да се обявява предварително.

При обявяването на отличения кинотворец за 2021 г., директорът на Венециански филмов фестивал Алберто Барбера нареди Бенини до най-големите икони на италианското кино и го определи като „безпрецедентна и несравнима фигура“.

Актьорът и режисьор, суперзвезда на италианското кино от години, постигна международна слава с трагикомичния „Животът е прекрасен“ от 1997 г.

Още с появата си филмът разплака целия свят. Той пресъздава невероятната съдба на едно еврейско семейство – мъж, жена и тяхното малко дете по време на Втората световна война. Бащата и майката са изпратени в различни концлагери. По чудо бащата спасява своя 5-годишен син, като го взима със себе си и го укрива в концлагера, като през цялото време говори на детето, че то трябва да се крие, да шепне и да не плаче, защото това е… „игра“!.. Бенини успява да предаде цял един исторически период чрез майсторството на киното. Без да бъде документален, филмът успява да разкаже повече, отколкото стотици мемоари, снимки и документални филми.

Накратко: Еврейският келнер Гуидо се залюбва с хубава учителка, сгодена за местен нацист. Красивият, без да е сладникав, романс е разреден с битови шеги от типа „падащи предмети тормозят главния герой“. Обратната страна на медала представя влюбените и малкия им син в концентрационен лагер. Гуидо дава мило и драго, включително живота си, за да спести на хлапето съдбата да го направят на сапун и копчета. Бенини разказва една очарователна дори в най-тъжните си пасажи приказка.

Малко известен е фактът, че  шедьовърът „Животът е прекрасен“ е почти автобиографичен разказ. На младини баща му Луиджи Бенини като безработен попада в концлагер с обвинения в шпионаж. След завръщането си тежал едва 36 кг и никой не вярвал, че ще оцелее. Но по някакъв чудодеен начин той запазил невероятния си оптимизъм и след време разказвал на малкия Роберто и на сестрите своите преживелици по начин, който ги карал да се смеят, без да осъзнават, че зад привидно веселите случки се крие страшна и трагична реалност.

Всъщност, любопитното е, че в основата на филма се корени  истинска история. Роберто Бенини  обаче разбира за това едва след премиерата на филма. След пускането му на екран от Централния архив на САЩ изравят документи, в които се оглежда истинската история на полския евреин Юзеф Шлайфщайн. Журналисти тръгват по следите на историята и откриват, че Шлайфщайн е жив, 56-годишен американски гражданин. За пръв път той разказва своята потресаваща история. Самият Бенини твърди, че никога не е подозирал за съществуването на този човек.

Трудно е да изброим наградите, които Роберто Бенини получава за  своя филм.  „Сезар“,   наградата на БАФТА , награда на журито от Кан и номинация за Златна палма, 9 награди и 4 номинации „Давид ди Донатело,” награда на Британската академия, награда на Австралийския филмов институт, както и награда за Най-добър чуждестранен филм от Германските филмови награди, награда Гоя за най-добър европейски филм и номинация за Грами… Песента от филма – „La vita e bella“ се превръща в шлагер.

Не множеството награди и номинации са причината, поради която филмът си заслужава да бъде видян и съпреживян.

Разказаната история, пресътворена от режисьорското и актьорското майсторство на Роберто Бенини е това, което прави „Животът е прекрасен”  предпочитан от хора на всякаква възраст повече от 20 години. Макар че за филмовите герои животът съвсем не е прекрасен. Лентата е олицетворение на сблъсък на светове и представя две коренно различни реалности – трагедията на Холокоста и силата на любовта и въображението. Няма съмнение, че „животът”на  филма ще бъде много, много дълъг! Защото каквито и да са проблемите на съвремието, той кара хората да намерят в себе си човеците!

Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/, https://thepositivestory.wordpress.com/, http://old.segabg.com/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad