Център за еврейско-българско сътрудничество

Опера възкресява бягство от Аушвиц

Историята на Саймън Гроновски вдъхновява композитора Хауърд Муди да я пресъздаде на сцената

Слушали сме, чели сме за това, какво се е случвало по времето на Холокоста, но има още много неразказани истории, които си струва да бъдат възкресени. Една от тях е на Саймън Гроновски, който преди броени дни навърши 90 години. Като 11-годишно момче успява да избяга от влака за концентрационния лагер Аушвиц и така оцелява.  Това всъщност е единственият път, когато съпротивата успява да спре транспорт, отвеждащ европейските евреи до смъртта им  и се нарежда сред най-необикновените истории от Втората световна война.

Ето какво разказва Гроновски:

„Нацистите убиха майка ми и сестра ми през 1943 г. в Аушвиц.  Баща ми, който беше избягал от ареста, почина в отчаяние през юли 1945 г. Аз самият бях заловен от Гестапо на 17 март 1943 г. в Брюксел и затворен в казармата Досин в Мехелен. На 19 април 1943 г. бях депортиран с 20-ти конвой, но по чудо скочих от влака. Всичко това само защото бяхме евреи.”

Какво се случва?

Гроновски и майка му са  сред 1630-те души, депортирани от град Мехелен, североизточно от Брюксел. Баща му Леон е в болница, когато германците нахлуват в дома им месец по-рано. По-голямата му сестра Ита е на 18 години е с белгийско гражданство, за разлика от останалата част от семейството. Това й дава защита още няколко месеца преди  евентуално депортиране.

Саймън и майка му Чана са сред хората във влака, натъпкани като добитък, без храна и вода, с една  кофа за споделяне между 50 души. Надеждата ги е изоставила. Влакът не тръгва  до вечерта, когато  мракът във вагона става непрогледен. Но малко след като напуска Мехелен, влакът внезапно спира близо до Бортмерберк. Саймън чува писъци на немски и изстрели. Влакът се оказва  атакуван от трима млади членове на белгийската съпротива – Робърт Майстрио, Юра Ливчиц и Жан Франклемон.

Въоръжени с пистолети, мъжете използват червена хартия и фенер, за да създадат червена светлина на линията, която да накара машиниста да спре.  С клещи прерязват жицата, държаща здраво вратите на един от вагоните. След престрелка с с немска охрана тримата бойци от съпротивата успяват да избягат, 17 от хората във вагона също. Саймън и майка му обаче не са сред тях. Вратата на вагона остава затворена и влакът продължава  по пътя си. Случилото се обаче дава кураж на група мъже, които успяват да отворят вратата на вагона, в който са затворени. По това време Саймън спи на пода в ръцете на майка си. Тя го събужда и го избутва към вратата на вагона, когато мъжете я отварят.  Той е твърде малък, за да слезе  сам,  затова майка му го спуска през раменете му. Преди това му дава банкнота от 100 франка, която той е скрил в чорапа си.

Цяла нощ  Саймън бяга през нивите и горите. На сутринта се озовава в къщата на един белгийски жандарм, който знае откъде идва, но не го издава.

„Ако нацистите знаеха, че фламандски белгийски жандарм е защитил избягало еврейско дете, щяха да го застрелят. След това се качих на влака и се върнах в Брюксел, при баща ми”, разказва Гроновски. Католически семейства го крият и пазят от Гестапо.

От 233 души, които бягат от конвоя, 26 са убити същата вечер, 89 са върнати,  а 118 успяват да се спасят. От тримата организатори на спасителната акция Лившиц е заловен и екзекутиран, Франклемон се озовава в концентрационен лагер Заксенхаузен, но е освободен през май 1945 г., а Майстриау е арестуван през март 1944 г. и освободен от лагера Берген-Белзен в края на войната.

Подобно на мнозина, преживели ужасите на Холокоста, Гроновски, който живее в Брюксел, където след края на войната става адвокат, няма желание да ги споделя. В продължение на 60 години той твърде малко говори за тези драматични събития.  Един ден обаче е потърсен и помолен да  опише историята си. Оттогава е канен да я разказва из цяла Белгия, особено в училищата. И той се отзовава на поканите.

През 2014 г. Саймън Гроновски се срещна с британския композитор Хауърд Муди в операта La Monnaie в Брюксел. Той му  разказва на композитора историята на своето бягство и живот и завършва с фразата „Ma Vie N’est Que Miracles“. Композиторът е толкова развълнуван, че обещава още същата вечер да напише следващата си опера за Саймън.  И го прави: операта „PUSH” разказва за бягството на Саймън, избутан от майка си от 20-ти конвоен влак на 19 април 1943 г.

Премиерата на операта PUSH е в Бексхил, Англия. Това е съвместна продукция с Glyndebourne Opera, създадена като обществена опера, включваща местни училища и любители певци, както и професионални оперни певци. Саймън Гроновски присъства на премиерата. PUSH е  изпълнена в Солсбъри 2017 и в Чичестър 2018, а след покана от Камарата на общините на 27 януари с нея е отбелязан Деня на паметта на Холокоста. Саймън Гроновски присъства като специален гост. През март 2019 г. PUSH  е представена в Брюксел в операта La Monnaie, а представлението е почетено от белгийския крал Филип и кралица Матилда. По време на локдауна през 2020 г. певци от четирите състава в Белгия и Обединеното кралство записват своите партии, за да създадат виртуален гигантски хор, който включва над 150 оперни певци.

Операта е поставена в Boortmeerbeek на 3 октомври 2021 година, девет дни преди 90-ия рожден ден на Гроновски. Определена е като шедьовър.

През лятото парламентът в Брюксел одобри издигането на паметник на тримата бойци от съпротивата, осъществили спасителната акция на 19 април 1043 година.

Източник и снимки:

https://www.theguardian.com/

https://www.nyfe.org/

https://www.emilielauwers.be/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad