Център за еврейско-българско сътрудничество

След „Нощта“ и „Зората“ на Ели Визел на български идва и „Денят“

За първи път до българския читател достига цялата трилогия на нобелиста Ели Визел –„Нощта”, „Зората” и „Денят”. Тя е възприемана като едно от класическите произведения на литературата за Холокоста. За нея авторът споделя:  „В „Нощта” присъства онзи, който разказва, докато в останалите две произведения това е онзи, който слуша и задава въпроси“.

Всъщност, „Нощта” – една от най-известните книги за Холокоста, публикувана през 1955 г., е позната на българския читател от първото издание на романа през 2003 година в издателство Сиела.  Новият превод от френски, вече като част от трилогията,  излезе през 2020 година. Днес до нас достигат и другите две книги – „Зората” и „Денят”.

Ели Визел / Елиезер Визел/,  роденият през 1928 г. в Трансилвания писател и общественик с унгаро-еврейски корени, преживява целия ужас на Холокоста. Той е едва 15-годишен, когато семейството му е депортирано  в концлагера Аушвиц. Там загиват майка му и по-малката му сестра. По-късно в друг лагер – Биркенау губи и баща си. В края на войната Корпусът за подпомагане на деца поема грижата за четиристотин младежи, оцелели от Бухенвалд, които отказват да се завърнат по родните си места в Централна Европа. Ели Визел е сред тях.

Написал е над 50 художествени и документални творби. Почетен от над сто университета със званието доктор хонорис кауза, Ели Визел е председател на катедрата по хуманитарни науки в Бостънския университет. Сред присъдените му многобройните международни награди са наградата „Медисис“ (1968) за „Просякът от Йерусалим“ и наградата „Ливринтер“ (1980) за „Завещанието на един убит еврейски поет“.  Носител е още на Президентски медал на свободата, Орден на Британската империя, Орден на почетния легион на Франция и Голям кръст за заслуги към република Унгария. През 1986 г. получава Нобелова награда за мир.

„Нощта” на Ели Визел  е една от най-разтърсващите книги за Аушвиц. Тя е разказ от първо лице за спомените му, за раздялата и загубата на семейството, лагерите, глада, студа, побоите, мъченията и чувството на срам, че е оцелял, а баща му не е.

Романът „Зората“, публикуван през 1960 година и издаден на български език  в началото на 2021 година, е продължение на “Нощта“. В него Ели Визел разказва  как един човек се превръща в убиец.Може да има времена, в които не можем да предотвратим несправедливостта, но никога не бива да има времена, в които не протестираме срещу нея. Това ни казва с тази книга Ели Визел, който ни среща с Елиша и ни прави съпричастни към борбата, която се води в него. А дали и ние понякога не водим подобна борба?

„Оцелял от Бухенвалд, Елиша знае много добре: онзи, който извърши убийство в името на някой политически идеал, губи своята човешка същност. И все пак ционистката групировка, към която принадлежи, е готова на всякакви жертви в името на Израел.  Цяла нощ се приготвя да изпълни смъртната присъда. Призори той вече не ще бъде човек“.

През април от печат ще излезе и третата част на трилогията – „Денят”, публикувана през 1961 година. В  нея майсторските описания на Визел за това, как личността осмисля историческата трагедия, сполетяла него, семейството и народа му, са вложени в мислите, мечтите и спомените на главния герой. Разкъсван от дилемата между живота и смъртта, се връща отново и отново към въпросите за смисъла и цената да оцелееш при изтреблението на цял един народ, влиянието на Холокоста върху съвременния характер на евреите и загубата на вярата у човека, изправил се лице в лице с масовите убийства и човешкото изтребление.

Един мъж е тежко ранен при уличен инцидент. Транспортиран в болница, седмици наред се бори с болката. Измъчват го спомени и страхове. Възвръщенец от Втората световна война, той се е опитвал да заживее отново, да върви изправен, да бъде щастлив. Но част от него е все още там, в миналото. Мъртвите отказват да бъдат погребани. След нощта и зората настъпва денят. Мъртвите търсят хора с открити сърца, в които да се настанят, за да ги превърнат в свои свидетели.

Ели Визел посвещава целия си живот  на борба с антисемитизма и расизма, както и за равните човешки права. Той постига много по време на апартейда в Южна Африка, опитва се да привлече вниманието на света към страданието на босненците по време на геноцида в Сребреница и на гоненията срещу кюрдите. През 2007 г. е нападнат с нож от скинар в Сан Франциско, който отрича съществуването на холокоста, а само две години след смъртта му през 2016 г., домът, където е роден, е вандализиран с расистки графити.

 „Винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните“ е един от най-запомнящите се цитати от речта му през 1986 г., когато приема Нобеловата награда за мир.

Неговият най-голям ужас, че историята ще се повтори, никога не го напуска. Той е все така актуален и днес,  когато наблюдаваме огромен ръст на анитисемитизма и на хората, вярващи, че Холокоста е измислица.

Струва си да помислим над още няколко фрази от Ели Визел:

„Никоя човешка раса не е по-висша от друга. Никоя религия не е по-висша от друга. Поставянето под общ знаменател е грешно. Само расистите го правят.”

„Не искам моето минало да се превърне в нечие бъдеще.”

„Колкото повече задаваме някои въпроси, толкова по-опасни стават те.”

„Страданието на хората, където и да е, касае всички, където и да са те.”

Източници: https://www.capital.bg/, https://licatanagrada.com/,https://skif.bg/, https://my-book.bg/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad