Център за еврейско-българско сътрудничество

Ученици и писатели от Бургас се присъединиха към инициативата „Ние помним”

 Под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници” бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста

По инициатива на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, ученици от ГПЧЕ “Васил Левски” и писатели от Бургас се присъединиха към акцията на Световния  еврейски конгрес „Ние помним”.  В Дома на писателите в града те си направиха снимка с посланието, която ще  качат във Фейсбук или друга социална мрежа. Мащабната акция е по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокост – 27 януари. Месец по-рано хората по света бяха призовани да се снимат с посланието „We remember” и да качат  снимката във Facebook, Twitter  или Instagram, защото е важно да разкажем на следващите поколения какво се е случило, за да не се повтори. В годините на Втората световна война са избити милиони невинни деца, жени и мъже, само защото са различни. Мълчанието за това означава съучастие в извършеното престъпление, а забравата гарантира възможността ужасът да се повтори.

В Бургас денят в памет на жертвите на Холокост бе отбелязан на 25 януари. Тази година възпоменателната вечер събра писателите, които никога не мълчат и със словото си не оставят събитията в забвение, с младежите, които са призвани да предадат паметта на следващите поколения.

За десетокласниците от руската гимназия това бе първа среща със злокобните събития отпреди 72 години. Преди да започнат подготовката си за възпоменателната вечер те не бяха чували за Холокост, за лагерите на смъртта, газовите камери и невинните жертви на този геноцид.

„Изтребени са над шест милиона евреи. Но това е само статистика, която трудно би стигнала до сърцата на младите хора. Когато е описана конкретна съдба – ужасите, преживени от едно дете, тогава трагедията става лична.Затова насочихме младежите към Ели Визел и мемоарната му книга „Нощта”. С този урок по история и човеколюбие учениците са се справили отлично. Вечер като тази поставя началото на противостоенето, а фактът , че младите имат смелостта на съпреживеят и да помнят, ме прави спокойна за утрешния”, каза председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Ученичка от ППЧЕ чете откъс от книгата на Ели Визел

Ученичка от ГПЧЕ „Васил Левски“ чете откъс от книгата на Ели Визел

Под ръководството на учителя си по български език и литература Любов Джунгурова десетокласниците бяха подготвили пространна видео презентация за живота на Ели Визел. Носител на Нобелова награда за мир, писател, журналист и драматург, Визел е един от първите, проговорили след „голямото” 20 –годишно мълчане по темата Холокост след края на Втората световна война. Гимназистите прочетоха откъси от книгата „Нощта”, в която авторът описва личните си преживявания в лагерите на смъртта Аушвиц и Бухенвалд.  Включиха се в дискусия, за да потърсят отговори на въпросите: „Ако мълчим, помагаме ли на престъплението?”, „Защо е важно да помним ужаса от Холокост?” и да потърсят начините за противодействие на гибелния за човечеството геноцид.

Възпоменателната вечер се проведе под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници” – цитат от Ели Визел. В залата присъстваха наследници на спасени от геноцида български евреи и техни приятели. Някои от тях споделиха покъртителни спомени, които  просълзиха  учениците.

В най-новата история на България има и лъч надежда, че не всичко добро у човека е погубено. По време на Втората световна война България е единствената страна, която под натиска на цялото общество успява да спаси своите граждани от еврейски произход от депортация и сигурна смърт. За да се запознаят и с този доблестен акт, учениците получиха от Център „Алеф” подаръци – книгата на Давид Коен „Евреите в България”.

26.01.2017 г.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad