Център за еврейско-българско сътрудничество

Шимон Перес – държавникът, който пожела на децата да гледат напред, а не да помнят миналото

„Децата на Израел трябва да бъдат учени да гледат напред, а не да живеят в миналото. Аз бих предпочел да ги науча да мечтаят, отколкото да помнят“ ­– това казва израелският държавник Шимон Перес в началото на хилядолетието, цитиран от вестник „Jerusalem Post“. Избран за президент на Израел през 2007 г. на преклонната 83-годишна възраст, Шимон Перес заема поста на държавен глава до 2014 г. Тогава той е най-възрастният изпълняващ функцията на президент човек в света. Именно с този факт Перес е популярен сред повечето млади хора днес. Но починалият от сърдечен удар в сряда израелски политик е действащ фактор в израелската политика от близо 70 години.

Последният представител на създателите на Израел

Роден като Симон Перски, Перес имигрира в Палестина от Полша със своето семейство през 1934 г. Тогава той е едва на 11 години. Шимон Перес бе последният жив представител на елита, който създава държавата Израел. Освен президент, той два пъти е редовен и два пъти е служебен министър-председател на страната, въпреки факта, че 5 пъти губи парламентарни избори и на практика никога не печели такива. Служи като министър в общо 12 кабинета, а в парламента на Израел Перес е бил представител на общо 5 политически партии, бидейки негов член общо 48 години. Докато едни считат Шимон Перес за доказан борец за мир, други го свързват с елита, прогонил палестинците от домовете им. Избран е от Давид Бен-Гурион (дългогодишен профсъюзен деец и един от водачите на лявото крило на ционисткото движение, популярен също като бащата на Израел) за негово протеже поради забележителните му ораторски способноси. Перес заема десетки дипломатически и военни постове по време и непосредствено след израелската война за независимост.

Първият висок пост  

Първият висок правителствен пост, който Перес заема, е този на заместник-директор на защитните сили през 1952 г. Тогава той е едва на 28 години. Година по-късно Перес става главен директор на същата служба, като участва в планирането на войната в Суецкия канал през 1956 г. Това той прави заедно с Обединеното кралство и Франция. Въпреки липсвата на военно миналото и какъвто и да бил военен опит, Перес се превръща във фактор в израелското военно дело.

Посредник в сътрудничеството с Париж, Лондон и Вашингтон  

Перес е полиглот. Владее полски, френки, английски, руски, идиш и иврит. Именно това му качество го превръща в основен посредник в преговорите между Израел и чуждите правителства. През 50-те години израелското правителство извършва инвазия в Синай, подкрепена от Париж и Лондон. Но и трите правителства скоро след това се оттеглят под натиск от страна на САЩ и Съветския съюз. Изобщо през 50-те години Израел и Франция поддържат изключително близки отношения в сферите на защитата и дипломацията. Като архитект на тези близки отношения, Перес бива награден с най-високото отличие на Френския легион на честта. През 1963 г. той договаря с президента на САЩ Джон Кенеди продажбата на първото щатско военно оборудване от Израел.

Превръщането на Израел във водеща сила в Близкия изток  

През 50-те и 60-те години на миналия век Перес прави повече от всекиго, за да има Израел свой ядрен реактор, както и за да се създаде възможност страната да има свое собствено атомно оръжие. Той вярва силно, че Израел трябва да стане водещата регионална сила в Близкия изток. През 70-те години Перес е сред хората, които подкрепят построяването на еврейски селища в окупираните територии. Шимон Перес, също като своя ментор Давид Бен-Гурион, вярва, че Израел трябва да се превърне в непобедима и водеща сила в региона на Близкия изток. Но с времето той променя на 180 градуса този свой възглед и започва да лобира, че Израел трябва да се стреми към помирение с палестинците, както и с другите си арабски съседи.

Нобелова награда за мир  

През октомври 1994-а, по инициатива на Шимон Перес в качеството му на външен министър, Йордания и Израел подписват мирен договор. Поради този факт бива награден с Нобелова награда за мир. Две години по-късно Перес създава център за мир, носещ неговото име, промотиращ мира, толерантността, икономическото развитие, благоденствието и сътрудничеството между отделните страни в региона на Близкия изток. Всъщност още през 70-те години Перес се изявява като поддръжник на идеята за постигане на мир в Близкия изток чрез икономическо сътрудничество. Той поддържа идеята за създаване на съюз в Близкия изток, подобен на Европейския съюз. През 1997 г. Перес казва: „Мирът много прилича на любовта. Той е романтичен процес – ти трябва да го изживееш, да инвестираш в него, да му вярваш. Ако не можеш да изпиташ любов, значи не можеш да изпиташ и мир.“

 ***   Определено Шимон Перес умее да говори красиво. Извън политически си живот, той е поет и текстописец на песни. Пише своята първа песен на 8-годишна възраст в Полша. Макар и да умира без да стане свидетел на бленувания от него от края на 20. век траен мир, мнозина считат Перес за удивителен човек и неуморим политик. Доказателство за това е фактът, че той изрече своята последна реч дни преди кончината си. Макар и в неговата близо 70-годишна политическа кариера да има много тъмни моменти, които вероятно още дълги десетилетия ще останат табу в израелското общество, Шимон Перес е представител на поколението на създателите на Израел и ще остане един от ключовите фактори в политическия живот както на страната, така и изобщо в региона на Близкия изток.

Автор: Теодор Спасов
https://www.actualno.com/columnist/article/1155/author_id/29

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad