Център за еврейско-българско сътрудничество

10 интересни факти от биографията на Шимон Перес

  • Шимон Перес е считан за последния от плеядата „бащи-основатели” на Израел, включително и създател на ядрена програма. Също така той е архитектът на мирния процес в Близкия Изток.
  • Политическата кариера на Шимон Перес е с продължителност 70 години. Шимон Перес е заемал почти всички важни държавни постове в Израел: бил е министър-председател два мандата, неколкократно е оглавявал Министерство на отбраната, Министерство на финансите, Министерство на съобщенията, Министерство на външните работи, Министерството на вътрешните работи и други ведомства.
  • Своя път в голямата политика Перес започва през 1941 г. Оттогава до 1944 г. той заема поста секретар на младежката организация на левицата „Трудеща се и учаща младеж”.  След това влиза в състава на МАПАЙ /лявоцентристка социалистическа политическа партия в Израел/. През 1947 г. се запознава с Давид Бен-Гурион.
  • През 2000 г. Шимон Перес, за първи път се бори за президентския пост, но загубва от Моше Кацав. През 2007 г. той е избран за президент на Израел и остава на този пост до юли, 2014. Показателно е, че 65-годишнината на независимостта на Израел съвпада с 90-годишнината на президента на страната.
  • През 1994 г. той е удостоен с Нобелова награда за мир – заедно с премиера Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат – за ролята в мирните преговори в Осло, които слагат началото на процеса за създаване на палестинската автономна власт.
  • На 20 ноември 2008 година английската кралица Елизабет II провъзгласява Шимон Перес за почетен рицар на Великия кръст. Връчен му е и орден „Свети Михаил и Свети Георги” шеста степен – най-високото отличие в британската система на ордени, които могат да бъдат връчени на чужденци.
  • На 11 май по решение на Академичния съвет на Московския държавен институт по международни отношения / МГИМО/ към Министерството на външните работи на Руската Федерация е удостоен със званието „Почетен доктор” на МГИМО.
  • На 13 септември 2016 година Шимон Перес получава масивен мозъчен кръвоизлив. Той е бил въведен в състояние на изкуствена кома и е свързан към апаратура за командно дишане в болница „Тел ха Шомер“ в Тел Авив. Състоянието му е оценено от лекарите като тежко, но стабилно. През нощта срещу 28 септември се влошава рязко и в 3 часа след полунощ умира. Става известно, че след смъртта си Шимон Перес ще бъде донор на очни роговици, които ще получат нуждаещи се от трансплантация пациенти. Семейството му е одобрило донорството.
  • Перес е вдовец. Соня Перес, съпругата на Шимон, почива на 20 януари 2011 г., в северната част на Тел Авив, на 87-годишна възраст. Шимон Перес и Соня празнуват своята златна сватба, но през последните 20 години двойката не живее заедно. Когато Перес е избран за президент, Соня отказва да се премести в президентската резиденция в Ерусалим, предпочита да остане в Рамат-Авив.
  • Перес има три деца и шест внуци /Михал, Надав, Ной, Асаф, Гай, Йоел/ . Дъщерята на Перес, професор Цвия Валден е филолог по образование, преподава психология на речта. Най-големият син Йонатан (Йони), агроном и ветеринарен лекар, основава училище, в което се обучават и подготвят кучета водачи за слепи. Малкият син Нехамия (Хеми) е пилот, впоследствие се захваща с бизнес и оглавява инвестиционния фонд Pitango. Холивудската актриса Лорън Бакол (родена Бети Джоан Перски/ е негова братовчедка.

Превод от руски по публикация в сайта zakon.kz

http://www.zakon.kz/4819831-10-interesnykh-faktov-iz-biografii.html

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031