Център за еврейско-българско сътрудничество

101 години от рождението на емблематичния Примо Леви

Последната книга на писателя – сборник есета „Потъналите и спасените” ще излезе у нас в началото на август.

На 31 юли 1919 година в обикновено еврейско семейство в Торино се ражда  Примо Леви – бъдещият химик, мислител, писател и преводач. Житейската му съдба е интересна не само за литературните историци, а и за всички, които биха поискали да открият кой стои зад автора на уникална книга като „Периодичната система”. Това необикновено произведение, а и други негови творби, нарежда  Примо Леви сред най-проницателните мислители на ХХ век.

Още от дете Примо Леви е привлечен от химията. Точно на тази наука той посвещава младостта си – завършва химия с отличие в родния си град през 1941 година,  а година по-късно започва работа в   швейцарска фармацевтична фирма със седалище в Милано. Интересите му обаче са насочени и в друга посока – към литература и етика.

40-те години на 20 век са мрачни и тежки за евреите в Европа. В Италия Холокостът е факт. Гоненията на евреите изпращат Примо Леви в отряд на съпротивата, където постъпва на 8 септември 1943 година.  Само два месеца по-късно той е заловен. Първоначално е изпратен в концентрационния лагер Карпи-Фосоли, после попада в ада на Аушвиц. Като по чудо остава жив и освободен от Червената армия в началото на 1945 г. Минават девет месеца, докато се завърне у дома – обратния път го води през Полша, СССР, Румъния, Унгария и Австрия. През 1948-а започва работа в торинската фабрика SIVA – Италианско дружество за бои и сродни продукти, където остава през следващите 30 години.

Химик по професия, но писател по призвание, Примо Леви пресъздава в книги своите преживявания и размисли. Почти едногодишното му пленничество в Аушвиц е в основата на „Нима това е човек?“, където е наблюдател и участник в човешката трансформация. По обратния път към родната Италия след спасението си създава „Примирието“.

Първата му книга „Нима това е човек?“ минава почти незабелязана. Когато обаче е преиздадена  през 1958 г. , тя се превръща във всепризнат жалон на световната литература, философия, антропология. Наричат Леви “Данте на нашето време”, “един от великите писатели на ХХ в. редом с Пруст, Джойс и Елиът”, “един от достигналите най-широка публика и отзвук свидетели на най-страшното човешко крушение…”. А самият Леви  определя себе си така: “Аз съм обикновен човек с добра памет, който попадна в един въртоп, измъкна се от него повече благодарение на късмета си, отколкото на качествата си, и оттогава храни известно любопитство към въртопите, големи и малки, метафорични и материални…”

Втората книга „Примирието”, излязла от печат през 1963 година, предизвиква  режисьора  Франческо Рози да направи едноименен филм.  Кинотворбата е високо оценена, през 1997 година получава престижната награда „Давид на Донатело“ за най-добър филм.  На български книгата е издадена през 1995 г. в един том с „Нима това е човек“.

Следват сборниците с разкази „Естествени истории” (1966) и „Формална грешка” (1971), но едва „Периодичната система”  (1975) предизвиква отново всеобщия възторг.  Книгата съдържа 21 документално-художествени истории, озаглавени с имената на химични елементи – Аргон, Титан, Живак, Ванадий… В нея Примо Леви разказва личната и семейната си история така, че разказаното да стигне далеч извън пределите на конкретните събития и хора и да не остане чуждо никому.  „Периодичната система”  е публикувана и на български език с предговор от историка Фабио Леви и интервю с Примо Леви.

След 1977 г. Примо Леви се посвещава изключително на писателска дейност. Публикува сборника „Ключът звезда” (1978), който му носи най-престижната литературна награда в Италия „Стрега”.  През 1982 година излиза  романът му ”Ако не сега, кога?”.  Писателят се завръща към темата за Аушвиц в „Потъналите и спасените”, която излиза през 1986 година.

Година по-късно, на 11 април  Примо Леви се  прощава с живота при  падане от висока стълба. Версията за смъртта му и до днес остава загадка –нещастен случай, или самоубийство?

“След цял живот примерно поведение в обществото, той е изморен да бъде образцовият оцелял, човекът, който никога не губи контрол… – пише през 2002 г. Иън Томсън, биограф на Примо Леви.

През 2006 г. Кралският институт на Великобритания избира „Периодичната система” за най-добрата научна книга, писана някога, като я предпочита пред ред фундаментални научно-популярни четива, включително „Пътешествие около света с кораба Бигъл“ на Чарлз Дарвин и   „Себичният ген“ на Ричард Доукинс.

Предстои да излезе от печат  на български последната книга на Примо Леви – сборникът от есета „Потъналите и спасените”. Текстовете са в превод на Нева Мичева, която има опит с творбите на Леви от „Периодичната система”.

„Потъналите и спасените“ е размисъл над всичко дотогава – от личния му лагерен опит до опита (и паметта, и поуките) на Европа и човечеството въобще в десетилетията след Втората световна“, споделя преводачката. Очакваме книгата да е по книжарниците в началото на август.

Източник и снимки: https://ruinformer.com/, https://www.wikiwand.com/, https://elpais.com/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31