Център за еврейско-българско сътрудничество

21 февруари – Ден на признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България

За първи път днес отбелязваме ден на признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма. Решението 21 февруари да влезе в официалния празничен календар на България бе взето от правителството през декември 2016 година.

Изборът на датата се обосновава с факта, че на 21 февруари 1941 г. е проведено съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт. Домакин на съвещанието е  Никола Мушанов – един от водачите на Демократическата партия през първата половина на ХХ век, министър-председател на три правителства и активен участник в кампанията по спасяване на българските евреи от лагерите на смъртта.

В спомените си Самуел Ардити пише: „На 19 ноември 40-та година Никола Мушанов държа реч в Народното събрание, с която твърдо се съпротивляваше на Законопроекта за защита на нацията”.

И още: „Правителството на Филов и Габровски внесе от Германия Закона за защита на нацията. Срещу това предложение в Народното събрание се изнесоха храбри речи. Това бяха речите на депутатите Тодор Поляков, Любен Дюгмеджиев, Марин Тютюнджиев, професор Петко Стайнов, Иван Петров, Никола Мушанов”.

Нека днес изразим своята почит и благодарност към доблестните хора, които се изправиха срещу разпростирането на пипалата на нацизма. Много от тях нямат паметници, на които да положим цветя, но на всички, които не се поколебаха да се опълчат на кафявата чума, отдаваме своята искрена човешка признателност.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728