Център за еврейско-българско сътрудничество

Ева Волицер възкресява старинни еврейски песни в Бургас

Автентични романси на древния език ладино ще прозвучат на 11 септември в Еврейския културен дом

Проф. Ева Волицер ще гостува в Бургас с автентични песни, изпълнени на древния език „ладино”. Насловът на музикалното събитие е „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен.” и проследява пътя на  песните на сефарадските евреи, съхранени от 15 век до днес и предавани от поколение на поколение.

Езикът ладино, е старинен испански език, още от времето на Мигел де Сервантес! Концертът, който ще събере своята бургаска публика на 11 септември от 18.30 часа в Еврейския културен дом на ул. „Митрополит Симеон” № 24, Бургас, е създаден по идея на Ева Волицер. Самата тя е изпълнител на песните, а съпроводът им осъществят Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара. Автор на сценографията и костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Татяна Соколова, мултимедийна анимация – Елена Ванева

Събитието е проект на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и регионалната организация на евреите “Шалом”- Бургас по повод международния ден на еврейската култура.  За Бургас, който се слави като театрален град с интелигентна и любознателна публика, е привилегия да посрещне концерта на Ева Волицер „От Толедо до Пловдив”, с който се  удължава пътя на сефарадската песен до морето.

Еврейските песни, които ще прозвучат на концерта, са автентични градски романси. В тях се пее за любов, младост, за вечните трепети на човешката душа, за копнежа по красота…

Идеята на проф. Волицер да възкреси чрез музика забравения език на сефарадските евреи е породена от желанието й да подпомогне неговото съхранение като световно културно наследство. Така с концертите, които прави из цяла България, (първите са в Пловдив, част от официалната програма на Пловдив 2019 столица на културата) тя дава възможност на повече хора да се докоснат до уникалността и чувствеността на езика  ладино.  Песните, които певицата е подбрала, носят в себе си носталгичност по изгубеното във времето, но същевременно са поетични  и жизнеутвърждаващи. Затова всеки концерт е истинско вълнуващо събитие, което поражда трайни чувства във всички слушатели, независимо от етническата им принадлежност. Преди изпълнението на всяка персен Ева Волицер рецитира поезията й на български език.

Ева Волицер е певица, актриса, режисьор, професор в НБУ. Потомка е на сефарадски евреи, говорещи средновековния език „ладино”. Създател е на театър „Галерия”, с който има над 10 постановки, за пръв път представяни в България чрез нея. В „Лий Страсбърг“ – институт за филмово и театрално изкуство, в който са се обучавали Мерилин Монро, Ал Пачино и други арт легенди, води майсторски клас върху Чехов.

Носителка е на наградата „Фулбрайт“, която й отваря врати за преподаване в „Пейс Юнивърсити” в Манхатън.

Като професор в  Нов български университет проф. Волицер залага на актьорската дисциплина и въображението, които, освен любовта към театрално изкуство, според нея, са най-важните качества за един млад артист.

Свързани публикации

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Дигитална книга

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2021
П В С Ч П С Н
« юни    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031