Център за еврейско-българско сътрудничество

65 години от самолетната катастрофа край Петрич

На 27 юли 1955 година израелски пътнически самолет е свален от изтребители близо до Рупите

27 юли 1955 година е черен ден в съвременната история на България и Израел. На тази дата изгубват живота си 58 души, намиращи се на борда на пътнически самолет на израелските авиолинии. Самолетът на Ел Ал излита от Лондон с направление Тел Авив през Виена и Истанбул. Не стига до израелската столица. По време на полета се отклонява от трасето си, навлиза в българска територия и около 20 минути се лута как да я напусне. Прелита над град Станке Димитров, днес Дупница, подминава и Благоевград, и лети по посока Петрич. Минути преди да успее да премине териториалната въздушна граница, два военни изтребителя МиГ-15 от военното летище Доброславци край София го настигат и обстрелват. Самолетът се разбива край Петрич и всичките 51 пасажери и 7 души екипаж– американски, британски и израелски граждани загиват.

Възниква международен скандал. България съставя правителствена комисия, която да разследва инцидента, а израелската държава дава под съд България в Международния съд в Хага. Чак през 1964 г. съдът в Хага постановява България и Израел да се споразумеят какви обезщетения да се изплатят на семействата на загиналите. Това е първият случай, когато военни изтребители унищожават самолет с толкова много пътници – граждански лица на борда. Цели 30 години след това подобен инцидент няма.

На 4 август 1955 г. загиналите пътници от Полет 402 на Ел Ал са погребани. През септември същата година Израел предлага в дневния ред на десетото заседание на Общото събрание на ООН да се включи въпросът за безопасността на въздушните съобщения. На 9 октомври 1957 г. Израел завежда дело срещу България и искове за обезщетения в Международния съд в Хага за 1 793 256 щатски долара за 56 от общо 58 пътника и багажа им, и още 3 850 036 долара за самолета и загубите на израелската авиокомпания. Искове подават и Франция, Канада, Федерална република Германия, Австрия, Белгия, Швеция, САЩ и Южноафриканския съюз общо за 1 191 892 щатски долара. Претенциите възлизат на 26 120 239 лв. по тогавашния курс.

Въпросът с плащането на обезщетенията се проточва цели 9 години чак до 1964 г. Международният съд в Хага заключава, че се дава възможност да продължат преговорите между България и Израел за доброволното уреждане на спора. Той приключва с това, че България плаща минимална цена за смъртта на 58 невинни граждани – по 8292 долара за всеки загинал.

Преди година на мястото, където са паднали останките от горящата машина, е поставен паметен знак. На 27 юли израелци и българи застават заедно рамо до рамо да почетат паметта на загиналите в самолетната катастрофа край Рупите.

65 години от тогава все още се задават въпроси: Защо това се е случило? Трагичен инцидент ли е, или целенасочен акт на българските военни? Трагедията става по време на един от най-напрегнатите периоди от Студената война. Според Израел, причината за отклонението на самолета е гръмотевична буря, повредила навигационната му система. Разкази на очевидци сочат, че повече от 15 минути двата български изтребителя се опитвали се да отклонят посоката на израелския самолет и да го накарат да кацне. След като командата им не била разбрана, последвала атака.

Въпреки разследванията и заключенията на специалистите, все пак известни съмнения остават. Може би за това допринася и фактът, че сваленият самолет е произведен от фирмата “Локхийд – Констелейшън” и е превърнат от военен самолет С-69 в пътнически през 1951 г.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31