Център за еврейско-българско сътрудничество

Посланието на Лидице към света

Една уникална скулптурна композиция отличава Лидице като място с директна препратка от история към бъдеще, предизвикваща паметта на човечеството.  Малкото селце в Чехия влиза в зловещите анали на Втората световна война с извършеният през 1942 година там безмилостен нацистки геноцид. Всички мъже от селото са убити на място, а жените са отведени в концентрационни лагери и погубени там. Най-голяма жестокост е проявена към децата – от селото са отведени 88 деца. Шест от тях, които приличат на арийци, са отведени в Германия с цел да бъдат асимилирани, а останалите са унищожени в газовите камери на лагера Химли.

Повод за проявената нечувана жестокост е убийството на Райнхард Хайдрих, висш нациски офицер и райхспротектор на протектората Бохемия и Моравия. Той е ранен от чешки партизани на 27 май 1942 година и осем дни по-късно умира. Тази новина е шок за нацисткият елит, защото Хайдрих е един от най-важните му и зловещи представители. Германците реагират светкавично и в следващите няколко дни проверяват повече от 36 хиляди къщи в 5 хиляди градове и села. Арестувани са 3 хиляди души, от които за една седмица са екзекутирани 157. Хитлер иска жестоко наказание за убийството на Хайдрих и то се стоварва върху чешкото село Лидице на 20 километра от Прага, където се извършва едно от най-масовите кланета в Чехия. Нацистите се подлъгват по дезинформация на Съюзниците, че атентаторите са дошли именно оттам и с това смъртната присъда на селото е подписана. На 10 юни Лидице е напълно унищожено, всички  сгради в селото са разрушени и изгорени.

През 1945 г. на мястото на разрушеното Лидице е издигнат паметник и е създаден музей. Близо до него селото е изградено наново през 1945 – 1949 г.  143 жени от Лидице се завръщат у дома и след двугодишно издирване 17 деца са върнати на майките си. Съвременното село от 150 къщи постепенно възниква с огромната помощ на доброволци от цяла република, както и от чужбина.  Старото село е запазено като мемориал, включително общия гроб на лидичани, паметник и музей, а между него и новото селище през 1955 година е открита „Градина на мира и приятелството“, където са засадени хиляди розови храсти от различни части на света.

Днес в Лидице ни посрещат 82 деца от бронз, които призовават: Хора, спрете и чуйте посланията на децата, убити във война. Композицията е дело на скулптура Мария Учитилова Кучова.

Каква е историята на  този изключително въздействащ мемориал?

Престъплението в Лидице оставя тежка следа в историята на Чехия, но докосва дълбоко и сърцето на Мария Учитилова. Тя е завършила Художествената академия в Прага при професор Отакар Шпаниел и е преподавател изобразително изкуство в специализирано училище в Прага. Автор е на множество пластики, портрети и медали.  От 1969 г. тя непрекъснато работи върху Паметника на детските жертви на войната, първия по рода си в света. Идеята й е да изработи бронзова композиция която да бъде символ на децата, загинали във война. Среща се с оцелелите майки, за да разбере физическите характеристики и личностните черти на децата, и да разгледа техни снимки. Нужни са й повече от 20 години, за да изработи 82-те скулптури на децата в естествен ръст. Мнозина й помагат — първо със снимки и истории, а след това събират и пари в помощ на работата й. Ателието, в което работи по скулптурите, е посещавано от хора от целия свят, които остават шокирани от видяното и спонтанно започват да събират средства за паметника.

През март 1989 година фигурите на децата от гипс са готови. Обещаните парични помощи обаче не идват и това налага първите три статуи да бъдат отлети в бронз чрез собствени спестявания на скулптора.

Същата година Мария Учитилова неочаквано умира, видяла готовата творба на живота си единствено в своето въображение.  Съпругът й Иржи Хампел решава да продължи работата  на Мария. До 1995 година с помощта на дъщеря им Силвия, Анна Нешпирова от Лидице и създадени за целта сдружения в Прага и Пилзен, той успява да изработи в бронз още 30. През пролетта на същата година на отреденото за паметника място е направен бетонен пиедестал, облицован с гранитни плочи. Готовите скулптури са монтирани и с тях първите 30 бронзови деца са завърнати в Лидице.

От 1996 до 2000 година, когато са поставени последните 7, скулптурите са инсталирани една по една по различно време. Днес от мемориала, разположен на поляна с изглед към старо Лидице, долината „наблюдават” 42 момичета и 40 момчета, убити през 1942 г.

Замисълът на скулптора Мария Учитилова е изпълнен:

„От името на света връщам 82 деца на нацията в родината им като поучителен символ на милионите деца, убити в безсмислените войни на човечеството.

Хора, спрете и чуйте посланията на убитите деца!

На всички езици в света моите статуи говорят без думи, и това е, което правя за вашите деца!”

През ноември 2010 г. от скулптурната група е открадната бронзова статуя на момиче с височина около 1 метър. От оригиналния модел е отлята нова статуя и е инсталирана на първоначалното й място – на преден план вдясно.

Заедно с мемориала Яд Вашем в Израел, паметникът в Лидице е може би един от най-трогателните монументи на загиналите в безсмислена и жестока война.

Източници: https://www.razkritia.com/, tocka.com.mk, https://www.chr.bg/, http://www.lidice-memorial.cz/, https://neobiknoveno.com/, https://en.wikipedia.org/

Снимки https://omyworld.ru/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad