Център за еврейско-българско сътрудничество

Amazon спря от продажба коледна украса с изображения на Освиенцим

Американският търговски интернет гигант Amazon спря от продажба коледни украшения, отварачка за бутилки и други предмети с изображения от нацисткия концентрационен лагер Освиенцим, след остри критики от страна на полския музей.

Публикуваните снимки на продуктите в социалните медии доведоха до бурно възмущение.

Разнообразни артикули – играчки за елха, подложки за компютърни мишки и отварачки за бутилки, бяха украсени с изображения от Освиенцим, включително снимка на железопътната линия към портала с печално известния надпис Arbeit macht frei („Трудът/ работата те прави свободен“), а също така на оградите с бодлива тел и затворнически бараки в лагера на смъртта.

Неуместните сувенири са забелязани на сайта за онлайн продажби от музея Аушвиц-Биркенау, чийто представители написаха: „Продажбата на „играчки за елха“ с изображения от Освиенцим не ни изглежда уместна. Освиенцим на отварачка за бутилки – това е възмутително и неуважително. Молим @amazon да изтегли тези стоки“.

В неделя Amazon съобщи: че изтегля въпросните предмети от продажба. Но по-късно от музея забелязаха, че част от тях все още са достъпни за продажба.

Става дума за „украшения“ от друг производител – подложка за компютърни мишки, на която е възпроизведена снимка на вагони, натоварени с концлагеристи.

По-късно Amazon увери, че всички предмети с изображения на Освиенцим са били снети от продажба.

„Всички търговци за задължени да следват нашите правила на продажба и онези от тях, които отказват да правят това, ще са обект на санкции, включително възможността за закриване на акаунтите им“, съобщи компанията.

Мемориалът, базиран в Освиенцим, Полша, е съхранил бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц, който е най-големият лагер на смъртта, където са били депортирани 1.3 млн. човека, основно евреи. По-голямата част от тях са били убити в газови камери, а останките им са изгаряни в крематориумите на лагера.

„Трудно е да се разбере защо някой би поискал да си закачи коледно украшение с изображение на концлагер. Тези украшения са дълбоко оскърбителни от всяка гледна точка“, коментира пред „Ню Йорк тайме“ Джонатан Грийнблат, директор на правозащитната организация Антиклеветническата лига (Anti-Defamation League).

Amazon е била обвинявана и преди, че контролира лошо платформите си.

През юли 2018 г. две неправителствени организации съобщиха, че потребителите могат да купят бебешки гащеризончета с надписи и изображения с нацистка или крайнодясна тематика, както и антисемитски книги и музика. Amazon бе обвинена, че не прилага стриктно политиката си на продажби, която по принцип забранява стоки, които подклаждат омраза или са оскърбителни.

Източник: https://www.mediapool.bg/

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31