Center for Jewish-Bulgarian cooperation

Ватиканът отвори архивите за папа Пий XII от времето на Холокоста

Ватиканът отвори архивите си за папство на Пий XII по време на ВСВ, пазено в тайна в продължение на десетилетия на фона на обвиненията, че той е затворил очи в Холокоста, съобщава БиБиСи.

Според критиците Пий XII, понякога наричан “папата на Хитлер”, знае, че нацистка Германия убива евреи, но не действа. Той е папа от 1939 до 1958 година.

Ватикана твърди, че Пий XII е работил зад кулисите, за да спасява евреи. Десетки учени се готвят да разгледат многото документи.

Папа Франциск взе решение преди година да отвори архивите на една от най-противоречивите фигури на Римокатолическата църква.

“Църквата не се страхува от историята”, коментира папата пред учени.

Папа Франциск заяви, че папството на Пий XII е белязано от “моменти на сериозни затруднения, измъчени решения за човешко и християнско благоразумие, които за някои могат да са като сдържаност”.

Епископ Серхио Пагано, префект на Апостолския архив на Ватикана, заяви, че документите от Втората световна война са милиони страници, разпределени в 121 раздела според темата.

Цялото пространство е резервирано до края на годината, заяви епископ Пагано, цитиран от “Ройтерс”.

Водещият немски историк Хуберт Волф, специалист по Пий XII заявява:  “Няма съмнение, че папата е бил наясно с убийството на евреи”, цитиран от АФП.

Марк Лоуен от БиБиСи в Рим коментира, че противоречията около това папство са причина Пий XII да не бъде предложен за светец.

През 20-те години на миналия век тогавашният кардинал Еудженио Пачели е свидетел на възхода на нацизма като посланик на Светия престол в Германия, преди да се върне във Ватикана и да стане папа.

На папата са изпратени йезуитски документи, които го информират за нацистките концлагери, но историците все още не са видели нито един от отговорите му.

Волф коментира, че иска да види всички писма, които папата е получил от своите посланици по време на войната.

Освен това историците все още имат много въпроси относно прословутият “път на плъховете” – път за бягство, подпомагано от някои католически духовници за нацистките военнопрестъпници да избягат в Южна Америка след войната.

Светът отдавна чака откриването на документи от архивите на Ватикана, които могат да хвърлят светлина върху много тъмни страници от историята, особено през ХХ век. Документите, съхранявани във Ватикана, заемат коридор с обща дължина 85 км, в Рим има легенди, че част от архивните помещения се намират под река Тибър.

Източник: https://news.bg/

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

(български) Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на “Алеф”

(български) VII национален младежки литературен конкурс

(български) Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Archive

Calendar

October 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031