Center for Jewish-Bulgarian cooperation

(български) По повод годишнина от нощта на погрома Алеф с апел „Отнемането на права, преследването и униженията да не се повтарят никога”

Светът отбелязва 9 ноември като Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията

Една ноемврийска нощ през 1938 година променя света завинаги. Наричат я „Кристална нощ”.   Но не защото са звънели кристални чаши… Звукът е бил от сипещите се отломки от витрини и прозорци на еврейски домове в Германия и Австрия, поломени от озверели нацисти.

Кристалната нощ е зловещо начало на погромите над евреите в Германия. Следват годините на Холокоста, когато нацизмът разпростира унищожителните си пръсти над цяла Европа.

Историята припомня: в нощта срещу 10 ноември в Германия са разбити над 8000 еврейски домове и магазини, разграбени и запалени са 1668 синагоги.

Унищожителният поход на Хитлер срещу евреите е неотменна част от колективната памет. Самата „Кристална нощ” се превръща в синоним на нечовешка жестокост.

Днес антисемитизмът отново надига глас. Без конкретна причина, без провокация с действия или слова. Лицето на омразата, макар и не толкова кърваво и димящо, е също толкова грозно.

Затова е нужно да се припомня  колко  малко е нужно, за да се отприщи лавината… Както се е отприщила злостната сила тогава и е нанесла непоправими вреди не само на евреите.

Страшна е разрухата на ценности, а тя се подсилва със забрава.

Днес, на Международния ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията сторваме поклон на жертвите на Холокоста и зовем: Създадени сме хора, нека бъдем хора! И нека не допускаме хора да се изправят срещу хора! Независимо от различията по етнос и религия.

Сходни публикации

Дигитална книга

Ad

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

(български) Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на “Алеф”

(български) VII национален младежки литературен конкурс

(български) Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Archive

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031