Center for Jewish-Bulgarian cooperation

(български) По повод годишнина от нощта на погрома Алеф с апел „Отнемането на права, преследването и униженията да не се повтарят никога”

Светът отбелязва 9 ноември като Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията

Една ноемврийска нощ през 1938 година променя света завинаги. Наричат я „Кристална нощ”.   Но не защото са звънели кристални чаши… Звукът е бил от сипещите се отломки от витрини и прозорци на еврейски домове в Германия и Австрия, поломени от озверели нацисти.

Кристалната нощ е зловещо начало на погромите над евреите в Германия. Следват годините на Холокоста, когато нацизмът разпростира унищожителните си пръсти над цяла Европа.

Историята припомня: в нощта срещу 10 ноември в Германия са разбити над 8000 еврейски домове и магазини, разграбени и запалени са 1668 синагоги.

Унищожителният поход на Хитлер срещу евреите е неотменна част от колективната памет. Самата „Кристална нощ” се превръща в синоним на нечовешка жестокост.

Днес антисемитизмът отново надига глас. Без конкретна причина, без провокация с действия или слова. Лицето на омразата, макар и не толкова кърваво и димящо, е също толкова грозно.

Затова е нужно да се припомня  колко  малко е нужно, за да се отприщи лавината… Както се е отприщила злостната сила тогава и е нанесла непоправими вреди не само на евреите.

Страшна е разрухата на ценности, а тя се подсилва със забрава.

Днес, на Международния ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията сторваме поклон на жертвите на Холокоста и зовем: Създадени сме хора, нека бъдем хора! И нека не допускаме хора да се изправят срещу хора! Независимо от различията по етнос и религия.

Сходни публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Archive

Calendar

February 2020
M T W T F S S
« Jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829