Center for Jewish-Bulgarian cooperation

Зигмунд Фройд – познатото неизвестно

Стане ли дума за психоанализа, първото име, което ни идва наум е Зигмунд Фройд. Неговата биография сама по себе си е интересна, дори само защото е дръзнал да се зарови в тайните на човешката душа. Знае се, че е тълкувал сънища, че е написал много книги, в които посочва корените на определено човешко поведение, че на негово име е назовано цяло течение в психологията за мотивацията на човешкото поведение – фройдизъ м … Знае се, че е имал близко приятелство с внучката на Наполеон Бонапарт, която за известно време лекувал…

Биографията на великият евреин Зигмунд Шломо Фройд наистина е интереса, но тя е и общодостъпна, затова няма да я проследяваме тук.  Но ще разкажем един много съществен и същевременно любопитен епизод  от  живота му.

През 1925 г. гръцката принцеса Мари Бонапарт, пряка потомка на Наполеон Бонапарт  и също така безмерно богата се обръща към Зигмунд Фройд с молба да проведе с нея  психоаналитична терапия, за да я избави от аномалия, която я измъчва в любовното общуване. Терапията обаче няма успех.Но пък поставя начало на близко приятелство между двамата, както на посвещаването й на психоанализата. Мари Бонапарт създава Психоаналитичното общество в Париж и става важна личност в международната психоаналитична общност.

Историята разказва, че като етнически евреин д- р  Фройд попада под ударите на расовите закони на Фюрера. Предвиждайки съдбата си, през 1938 г. успява да напусне Виена. Мари Бонапарт От сигурна смърт го спасява именно Мари Бонапарт, която плаща откуп на нацистите за да му позволят да емигрира в Англия. Фройд отпътува, като оставя четирите си сестри във Виена. Не след дълго те са депортирани в концлагер и са убити в газовите камери на Треблинка и Мали Тростинек.

Към нацистите д-р Фройд се отнася снизходително-иронично. Когато гестаповци го заставят да подпише декларация, че не е бил малтретиран от тях, той невинно ги пита дали може да добави към текста и фразата „Горещо препоръчвам Гестапо на всеки.”

Факт е, че Мари Бонапарт  е помогнала на Зигмунд Фройд да избегне гибелта си в концлагер. Не е чудно, че точно той е интерпретиран в литературата с присъщата й известна художествена измислица. Като историята, която научихме от Анна Кирянова:

„Доктор Фрейд е плакал само веднъж.Той бил вече в напреднала възраст и страдал от нелечима болест. Когато нацистите дошли на власт, четирите му сестри загинали в концлагер, а неговите книги били изгорени публично. Той загубил всичко: дома си, практиката си, библиотеката си и колекцията от старинни статуетки, които събирал цял живот. Успял да спаси само двата си пекенеза.Но не загубите предизвикали сълзите на Фройд. За първи път в живота си той заплакал, когато стъпил върху кадифената пътека, по която някога е преминавал Наполеон Бонапарт. Да бъде застлана пред нозете на Фройд при посрещането след емигрирането му от Виена наредила правнучката на Бонапарт – Мари. Тя е спасителката му от нацистките лагери на смъртта. Отишла при Гьобелс и му предложила откуп за стария доктор, на който не разрешавали да напусне Австрия. Планирали да го изпратят в концлагер и там да загине, както всички. Гьобелс се засмял и казал: „За стария евреин аз ще поискам от принцесата два замъка, не по-малко! Дайте ми замъците и ще получите безполезния стар евреин. Или ние ще  си на правим от него абажур за спомен!” Мари Бонапарт отговорила тихо: „Давам ви своите замъци! Дано се задавите с тях!” И добавила: „Името ми да отнемете не можете. А за своя учител аз всичко ще отдам.” Фашистите й се присмели: „Как е възможно да замени своите замъци за смъртно болен старец? Тази принцеса е ненормална! Наистина е имала нужда да се лекува!”

Когато пристигнал, д-р Фройд бил посрещнат с разстланата пред него червена императорска пътека. Докато вървял по нея, от очите му бликали сълзи. Принцеса Мари и нейният съпруг го очаквали с цветя в ръце, а оркестър свирел прекрасна музика – музика на победата. Защото доброто победило! Любовта победила!

Замъците не донесли щастие на Гьобелс – той се самоубил, заедно със своето семейство, когато Доброто отново победило.”

Впрочем – Мари Бонапарт е направила за Зигмунд Фройд и друго добро – превела трудовете му на френски. А ние припомняме на български един от цитатите на д-р Фройд,  актуален за всички времена:

„Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие самият в миналото. И единственият човек, от когото трябва да се стремите да бъдете по-добър сте вие самият сега, в този момент.“

Източници: https://exitoina.perfil.com/, https://www.amazon.com/, http://epicenter.bg/, https://www.az-jenata.bg

Сходни публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

(български) Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на “Алеф”

(български) VII национален младежки литературен конкурс

(български) Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Archive

Calendar

October 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031