Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейската общност посреща Рош Ашана

На 29 септември еврейската общност ще посрещне Новата 5780 година. Летоброенето се води от сътворението на света, а датата се определя по лунния еврейски календар.

Съгласно календара еврейската нова година се отбелязва или през септември, или понякога през октомври и е първият от трите големи празници на месец Тишри, който е седмият месец от еврейския календар. Тя се счита като един от най-важните и сериозни религиозни празници – това е денят, определен за размисъл и разкаяние, за самооценка на извършените дела  през изминалата година.

Вярва се, че на този ден се отварят три книги – на праведниците, които не са съгрешили и им се дава правото да живеят, на грешните, които трябва заради греховете си да се простят с живота и на онези, нито грешни, нито праведни, които с молитвите си трябва до Йом Кипур  да заслужат правото си да бъдат записани в книгата на праведниците.

Месец преди Рош Ашана се провеждали среднощни молитви и бдения с искане на прошка /селихот/. Според традицията в синагогата хората се молят Бог да им подари една добра година и се обръщат към него с молба за опрощаване на извършените грехове и звуците на традиционния Шофар /рог от овен/ са зов към Всевишния да помогне да бъдат опростени греховете за духовно възвисяване и възвръщане към правия път.

Процесът към дълбоката вътрешна промяна на човешката същност не е лек и, вслушвайки се в пронизителния звук на Шофара, дремещата в покой грешна душа се пробужда, за да потърси прошката от Бога. Рош Ашана дава шанса да ремоделираме нашия живот, да се вгледаме в себе си и да допринесем за усъвършенстването на човечеството  към повече хуманизъм и разбирателство между хората.

Но Рош Ашана ние се поздравяваме с Шана Това – Добра година.  Съгласно традицията, на този ден много хора посещават гробовете на свои близки. Парохетът /покривка/ върху Тевата, където се четат молитвите, следва да бъде бял, празничен, специален за този ден.

Има известни традиции, свързани с храната на Рош Ашана. Най-типично е поднасянето на ябълка или хала /специален хляб/, потопени в мед, което изразява съкровеното желание на всеки годината да е сладка като мед. При приготвянето на халата не се слага сол, така както се прави на Шабат, за да може сладкият вкус на меда да бъде преобладаващ. Съществува един старинен обичай халата да се прави като фигура на птица, тъй като в Библията е казано: „Така, както птиците летят в небесата, така Всевишният Бог закриля и пази и спасява Йерушалаим, така че децата на Израел да се върнат в него”.

Друго специално меню, което е традиционно за Рош Ашана, свързано с добрите пожелания, е да се яде глава на риба, с което се изразява предизвикателството , човек да е начело, а не на опашката в своите начинания.

Ядат се плодове, които дълго време не са били слагани на трапезата, като киви, пъпеш и др . И се произнася молитвата – ше хе еяну…

Източник: „Алманах на еврейската култура“

Автор  проф. Хени Лорер

 

Свързани публикации

Дигитална книга

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31