Център за еврейско-българско сътрудничество

Теодор Херцел – съвременният Мойсей

Днес, 2 май 2020, се навършват 160 години от рождението на Теодор Херцел (1860-1904) – доктор по право, журналист, писател, драматург, автор на пиеси, фейлетони и философски текстове, виден за времето си интелектуалец и идеалист, роден в Австро-Унгария и основател на политическия ционизъм. През 1896 г. в условията на традиционен антисемитизъм в Европа той пише книгата си „Еврейската държава. Предложение за модерно решение на Еврейския въпрос” (на немски: Der Judenstaat. Versuch einer modernen Lösung der Judenfrage) – книга-памфлет, смятана за един от най-важните и основополагащи текстове на ционизма, в която е развита идеята за създаване на независима еврейска държава като средство за решаване на проблемите с антисемитизма в Европа. (Впрочем, през 2020 г. превод на „Еврейската държава” се появи отново на български ез. по книжарниците). В края на 19-ти и началото на 20-ти век идеята за създаване на еврейска държава в Палестина изглежда утопична за мнозина, но само година след излизането на книгата – през 1897 г. в Базел, въпреки трудностите и непопулярността на темата – се провежда първият ционистки конгрес, а неговият вдъхновител, председател и безспорен лидер на ционизма Теодор Херцел записва в дневника си: „В Базел аз създадох еврейската държава. Ако днес кажа това на всеослушание, отговорът ще бъде всеобщ присмех – но след 50 години ще го признаят всички”. Е, Херцел греши, но само с една година – вместо след 50, еврейската държава Израел, се появява официално 51 години по-късно, през 1948.
Днес Херцел е най-почитаната фигура в Израел, сравняват го с Мойсей, защото и двамата повеждат народа си към Обетованата земя, но също като Мойсей никога не заживява на мястото, където „текат реки от мед и мляко”, мястото, отредено от самия Б-г за неговия силно възлюбен и сурово наказван народ.
Думата „ционизъм” често се използва в негативен контекст, а ционистите се представят като заплаха и/или автори на световен заговор срещу човечеството. Но движението на Теодор Херцел е публично политическо движение за реализация на еврейската национална идея и по-изтощителната част от работата на структурите му всъщност е била съсредоточена върху пропагандирането на „утопичната идея за собствена национална държава” сред самите евреи, за да превъзмогне собствения им скептицизъм и несигурност. И ако по времето на Херцел ционизмът се концентрира върху създаването на еврейска национална родина или държава в Палестина, където преди време се е намирало древното царство Израел, след 1948 това е движение, подкрепящо развитието и отбраната на държавата Израел и окуражаващо евреите
да се заселят там.

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930