Център за еврейско-българско сътрудничество

Украинско еврейското гробище получава защитна ограда с германски средства

БЕРЛИН – Едно от най-големите еврейски гробища в Украйна има нова защитна ограда, изградена с германски федерални фондове.

Европейската инициатива за еврейските гробища, или ЕИЕГ, базирана в Германия, съобщи в понеделник, че оградата на Бучачското гробище от края на 16-ти век в Западна Украйна е завършена. Сред прочутите потомци на града са били Нобеловият лауреат Шмуел Йосеф Агнон и австрийският нацистки ловец Саймън Визентал. Родителите на Зигмунд Фройд също са родени там.

На мястото, разположено в регион, който е бил част от Полша преди Втората световна война, има около 2000 надгробни плочи на около три хектара, или около 7.5 акра, което прави проекта за преграждане най-големия от всички 107 такива проекти, предприети до момента от ЕИЕГ. Очаква се още няколко проекта да приключат до края на 2018 г.

Според уебсайта на групата, първият приоритет за охранителната работа включва изграждането на стени около границите на гробищните места, включително поставянето на заключваща врата в стената и общо почистване на мястото.

Европейската инициатива за еврейските гробища, която е основана през 2015 г. като международна неправителствена организация, се финансира от германското правителство. Тя е оградила еврейски гробища в седем страни от Централна и Източна Европа, много от тях са в градовете и селата, чиито еврейски жители са били масово убивани по време на Холокоста. Почти няма местни еврейски общности, които да останат да се грижат за обектите, според фондацията.

Повечето еврейски гробища в Източна Европа са били пренебрегвани и вандализирани в продължение на десетилетия, без никой да се грижи за тях.

Равин Исаак Шапира, който председателства инициативата за гробищата, каза в изявление, че Oбщина Бучач датира от 500 години и е била дом за „много велики фигури“, чиито творби „все още ни въздействат“.

„Дължим на нашите предци този знак на уважение, като гарантираме, че техните последни места за почивка са възстановени и запазени“, казва Шапира, който живее в Лондон и Швейцария.

Филип Кармел, изпълнителен директор на ЕИЕГ, нарече проекта „спасяване в последния момент“.  Той каза, че оградите помагат не само да се защитят гробищата от вандализъм, но и напомнят на местните граждани с  нееврейски произход, че „в тези райони има значителни еврейски общности и се надяваме, че това ще създаде устойчива връзка с еврейското минало в Европа.“

Превод: https://www.jta.org

Еврейският некропол край Карнобат все още чака решение за реставрация и консервация.

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930