Център за еврейско-българско сътрудничество

Другите за нас

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Приемете моите най-сърдечни благодарности за рядката възможност, която ми предоставихте! В Израел прекарах седем дни, които никога няма да забравя, защото научих повече за темите, които ме вълнуват, по най-добрия начин- чрез пряко наблюдение!

Пожелавам още много успехи на организацията , като поемам отговорността лично да разпространявам идеите й, защото те несъмнено трябва да бъдат част от човешкото съзнание! Продължавайте да насърчавате младите хора да вярват!

С уважение и признателност,

Моника Митова

 

Българо-турски проект популяризира културния туризъм в трансграничния регион

http://news.bnt.bg/bg/a/blgaro-turski-proekt-populyarizira-kulturniya-turizm-v-transgranichniya-regio

Българо-турски проект популяризира културния туризъм в трансграничния регион

http://www.bta.bg/bg/c/IK/id/1629342

Съвместен проект между Бургас и Одрин популяризира културния туризъм в трансграничния регион

Съвместен проект между Бургас и Одрин популяризира културния туризъм в трансграничния регион


Поздравителен адрес от Посолството на Израел в България

 

 

 

 

 

 


Галентин Влахов

Скъпи приятели!

Изказвам Ви своята искрена благодарност, че ме направихте съпричастен на едно изключително човешко  трогателно събитие, организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество“Алеф“. Бях наистина впечатлен от създадената атмосфера на взаимно уважение и признание, не срещани често, особено напоследък по нашите географски ширини. Мисля си, че това са истинските човешки отношения и прицелът ви към темата за Първата световна война е наистина много точен.Защо ли? Освен, че младото поколение се докосва към тези болезнени времена и разтърсва съзнанието си чрез подвига на прадедите ни, Именно войната в онези времена е мястото,  където хуманността, колкото и абсурдно да звучи това, получава ръст и надделява над всякакъв вид човешко безумие. А това не бива да е така…хуманността трябва да се възпитава!

Има и още нещо! Казват, че търпимостта или може би поносимостта между различните етноси, религии или вероизповедания е основна човешка добродетел. Но по-високият морал и етика носи в себе си  нещо още по-голямо – това е милосърдието. А то се проявява там, където се намира критична точка – между живота и смъртта.Спасението е да носим милосърдието в себе си завинаги!

Ето защо оценявам темата и присъствието на организираното от вас събитие толкова високо!

Бъдете здрави ! И успех!

Галентин Влахов


Стоян Гечков /ученик в Национална търговска гимназия - Пловдив/

Здравейте,

Благодаря Ви за информацията и за поканата! Много се радвам, че имах възможността да участвам в конкурса. За съжаление, поради здравословни причини утре няма да мога да присъствам на церемонията по обявяване на победителите, но с интерес ще продължавам да следя всички новости във Вашия сайт.

Ще се възползвам от случая, за да Ви поздравя тук за всичко, което правите в името на сътрудничеството и приятелството между българите и евреите. Специални поздравления и благодарности за литературния конкурс, който превръщате в традиция! Тази родолюбива кауза, от една страна, дава шанс на младите хора да изкажат своето мнение по важни въпроси, които засягат цяла България, и да заявят своята активна гражданска позиция, а от друга страна, ни припомня за миналото, което не бива да забравяме, защото участието предполага познаване на историята. Подобни мероприятия ми дават надежда за доброто бъдеще на нашата родина.

С уважение,

Стоян Гечков

Национална търговска гимназия – Пловдив


Благодарим на Центъра за еврейско-българско сътрудничество \“Алеф\“ и на създателите на документалния филм \“Да помним\“-Алберта Алкалай, Елка Василева и Асен Йорданов, за вълнуващата среща в навечерието на Деня за спасението на българските евреи, проведена в ГПНЕ\“Гьоте\“, Бургас. Филмът \“Да помним\“, представен в часа на класа е за нас урок по човеколюбие, солидарност и толерантност, вик за отстояване на човешките права и напомняне, че сме потомци на тези бургазлии, които спасяват бургаските евреи.

ГПНЕ \“Гьоте\“


Ирит Лилиан/Посланик на Израел/

Уважаема госпожо Алкалай,

Като изразявам своята благодарност за отправената ми покана, бих искала да поднеса своето съжаление, че други предварително поети ангажименти ме възпрепятстват да присъствам на тържествената церемония по награждаването на участниците в четвъртия национален ученически литературен конкурс под надслов „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната“.

Позволете ми да отправя моите най-сърдечни поздравления на първо място към Вас и Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“за чудесната инициатива и сбъдването на този литературен конкурс. Убедена съм, че подобни формати значително допринасят за разгръщането на вече придобити литературни умения и техники сред учениците, мотивира ги към търсене на допълнителни знания и им дава поле за изява на техните творчески стремежи. И не на последно място, възпитава и приобщава подрастващото поколение към фундаменталните ценности, изключително важни за нашето съвремие – толерантност, разбирателство и уважение към делата и постиженията на другия, без разлика на етническа, расова или религиозна принадлежност.

Бих искала специално да поздравя всички ученици, приели предизвикателството да участват в литературния конкурс, както и неговите победители и да им пожелая да продължават своя творчески полет, да срещат нови вдъхновения и да постигат все по-големи хоризонти в своето личностно и професионално израстване.

С уважение,
Ирит Лилиан
Посланик на Израел


Максим Бенвенисти /Председател /2007-2016/,ОЕБ „Шалом“/

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Скъпи участници и победители в тазгодишния литературен конкурс за ученици на Център „Ллеф“;

Уважаеми организатори от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, скъпа Алберта;

Авторитетно жури, което имаше тежката и изключително отговорна задача да прочете и оцени тези силни и стойностни творби;

Уважаеми учители, родители и гости,

Съжаляваме, че днес не можем да сме заедно с вас, но бяхме възпрепятствани от предварително поети ангажименти, които изискваха неотложно присъствие.

Организацията на евреите в България „Шалом“ подкрепя литературния конкурс на Център „Алеф“ още от самото начало на неговото провеждане през 2013 година. Оттогава броят на участниците нарасна многократно и темата за приноса на евреите в българската култура и изкуство се превърна от напълно непозната в близка и обичана за ученици от всички кътчета на страната. Това ни радва неимоверно, защото като българска организация, чиято мисия е да насърчава и подпомага развитието на еврейски образователен и културен живот, успехът на конкурса откровено улеснява нашата работа.

Темата тази година „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната” дава необятен простор на въображението и е чудесно, че днес тук е изключителният Ицко Финци, чийто талант е прекалено голям, за да бъде затворен в рамките на стандартните определения. Такива срещи носят много удовлетворение и ви съветваме да се възползвате от възможността да отправите лично въпросите, които са ви развълнували, докато сте писали вашите есета.

Тази година освен рекордния брой участници, имаме и друга добра новина – една от най-утвърдените международни организации, които работят в защита на човешките и граждански права – Лигата срещу поругаването, реши да подкрепи официално литературния конкурс. „Шалом“ и ADL са дългогодишни партньори с изключително успешно сътрудничество в посока утвърждаване на авторитета на българската еврейска общност на национално и международно ниво. Ние сме много щастливи, че съдействахме тази подкрепа да бъде оказана и се надяваме тя да се развие още повече в бъдеще.

Пожелаваме на всички участници и победители в конкурса да продължават да бъдат толкова активни в извънкласните дейности, да бъдат будни, любознателни и да преследват безотказно мечтите си. Към техните учители и родители отправяме призив да ги възпитават в дух на толерантност и взаимно уважение, така че един ден тези млади хора да заемат своето достойно място в българското гражданско общество.

Оставаме с дълбоко уважение към всички вас, които сте част от тази прекрасна инициатива и полагате усилия за нейното популяризиране и утвърждаване. Защото познаването и изучаването на чуждата култура е най-сигурният път към един толерантен свят, в който страхът и омразата нямат място.

Максим Бенвенисти,
Председател
ОЕБ „Шалом“

Гергана Иванова, Йоана Йорданова и Румяна Раденкова/

Скъпи приятели,

Впечатлени сме от перфектната организация, прекрасната церемония, топлото посрещане и незабравимото преживяване на о-в „Св. Анастасия“.

Благодарим за компетентността и толерантността на журито в лицето на г-жа Михайлина Павлова, г-н Румен Леонидов и г-н Асен Йорданов.

Този конкурс беше предизвикателство към младите хора със заявена гражданска позиция в условията на културно многообразие и глобализация.

Нужно е връщане към паметта на времето. Чрез нея ние се срещаме с поколенията преди нас и оставяме част от себе си за другите, които ще дойдат след нас. Това е памет, без която не можем!

Желаем Ви здраве и творчески успехи!
С благодарност и сърдечни поздрави:
Гергана Иванова, Йоана Йорданова и Румяна Раденкова
Гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ гр. Разград

Лъчезар Цветков и Албена Цветкова/

Здравейте, мили приятели!

Пишат ви Лъчезар Цветков и Албена Цветкова. Казват, че добрите хора не само правят добрини, но и умеят да се възхищават на доброто. Ние не сме лоши хора, надяваме се, та искаме да благодарим от сърце за прекрасните емоции, които ни подарихте! Церемонията по награждаването за есетата, разходката с корабчето до острова, срещите с прекрасни хора- всичко това усмихна дните ни от престоя в морската приказка Бургас.

Поздрави на г-жа Елка Василева и специални благодарности и на нея!

Бъдете здрави и ако имате път към София, сте добре дошли у дома!

Предания и тайнства от Странджа планина оживяха в амфитеатъра на Приморско

Подробностите вижте тук:

https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Странджански легенди оживяха в Приморско

 

Благодарствено писмо от Бургаската писателска общност

Приятелите и съмишлениците на „Алеф “ се разрастват непрестанно. Това става, защото се множи и разнообразява самата дейност на сдружението. Какво по-хубаво от това в добри и смислени инициативи да се включват повече хора, да се дават и осъществяват добри идеи!

Написаното остава, а преживяното се помни! И винаги е основа за следващо изживяване!

Благодарим за признанието, приятели!

Екипът на Център „Алеф“

Поздравителен адрес от Регионална организация на евреите „Шалом“ – София

 

Благодарствено писмо от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас

 

 

 

 

 

 

 

 

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930