Център за еврейско-българско сътрудничество

Кои сме ние

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ /ЦЕБС/ е неправителствена организация, учредена в Бургас през 2014 г. Сред учредителите му са евреи и българи, доказали своята обществена  активност и симпатии към запазване и развиване на еврейско-българските отношения. „Алеф” е непартийна, доброволна, демократична обществена и самоуправляваща се организация, която извършва дейността си съгласно приет устав и действащото законодателство в Република България.

Председател на ЦЕБС „Алеф” е Алберта Леон Алкалай.

Сдружението носи името на първата буква в еврейската азбука. То си поставя за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да развива културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности, както и да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тоталитаризъм, антидемократизъм, тероризъм, расизъм и антисемитизъм.

Значими инициативи

– По инициатива на „Алеф” бившият кмет на Бургас /1939-1944/ д-р Дянко Пръвчев и писателят общественик Петко Чорбаджиев /Росен/ са провъзгласени за почетни граждани на морския град за усилията им за предотвратяване депортацията на бургаските евреи през 1943 г.

– Център „Алеф” инициира петиция за подкрепа на идеята по време на тържествените зари-проверки на официални празници да се споменават имена на загиналите герои от всички етноси – евреи, арменци, турци и роми. До момента са събрани стотици подписи.

– „Алеф” е един от спомоществователите за изграждане на мемориала в памет на жертвите от терористичния атентат на летище Бургас.

– По инициатива на „Алеф” бургаската художествена галерия /бивша Синагога/ възвръща функциите си на храм. През 2013 г. за първи път от 70 години насам тук е проведена религиозна церемония като част от мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи”. След това освещаване в бившата Синагога отново могат да се отслужват религиозни ритуали по канона на юдаизма.

Национален ученически литературен конкурс

Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е сред най-значимите инициативи на ЦЕБС „Алеф” . Конкурсът е за младежи на възраст от 14 до 19 години. Обявен  е през 2013 г. по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. За три години словесната надпревара се превръща в едно от най-популярните литературни състезания за ученици в страната.

Творбите на учениците се оценяват от жури в състав: Михайлина Павлова – журналист в БНР и главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание „La Estreya“, Румен Леонидов – изтъкнат поет, писател, издател на литературния сайт „Факел.бг”, водещ в БНР и Асен Йорданов – поет, разследващ журналист  и  директор на сайта Биволъ.

Авторите на най-добрите творби получават парични премии, грамоти и книги. Есетата, класирани на първо място, се публикуват във водещи български медии. Преди и след всеки конкурс Център „Алеф” издава специализиран вестник, в който обявява победителите, публикува мнения и откъси от есетата.

Темата на конкурса всяка година е различна, но целта е една – да даде възможност на младите да преосмислят своите ценности и да направят изводите си за бъдещето.

През 2013 г. близо 40 ученици участват в надпреварата с есета на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Второто издание /2014 г./, е посветено на 100-годишнината от Първата световна война. Темата е:  „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Със свои есета в състезанието се включват над 60 средношколци от 28 населени места в страната.

През 2016 г. темата «Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната» предизвиква интереса на 90 гимназисти от различни градове.

Обявено е и четвъртото издание на конкурса. През 2017 г. темата е: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Резултатите от него ще бъдат обявени на традиционната церемония по награждаването в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” през пролетта на 2017 г. Победителят в четвъртото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на ЦЕБС „Алеф”.

Виртуална библиотека

През 2014 г. на сайта си http://alef-bg.org  „Алеф” създава уникалната и единствена по рода си българо-еврейска виртуална библиотека. Първоначално тя е създадена, за да е в помощ на участниците в литературния конкурс. В последствие се обогатява и допълва с нови раздели и жанрове. През 2017 г. тя вече има солиден библиографски масив от автентични документи, исторически справки, малко известни факти за най – популярните български творци от еврейски произход  в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното, биографични справки, публикации на части от известни литературни произведения, картини, както и мултимедиен дигитален архив.

Събирателска и изследователска работа

Център „Алеф”  извършва задълбочена събирателска  и изследователска работа. Основна част в нея е документалният филм «Да помним», който изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици и интелектуалци, оглавили общественото недоволство против депортацията на евреите от Бургас и успели да отвоюват живота на своите съграждани. Филмът е излъчен по национални и регионални телевизии, специални прожекции са организирани и във всички средни училища в Бургас, представен е пред  Ротари клуб, както и пред еврейските общности в София и Пловдив.

Церемония по награждаване 2017 г. част I

Церемонията по награждаване на участниците в IV Национален литературен конкурс -част II

Ad

Архив

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« Дек.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031