Център за еврейско-българско сътрудничество

Ръководство

Ръководство

Алберта Леон Алкалай – Председател

Алберта Алкалай е родена в Бургас на 28 март 1973 година. Потомка е на спасени бургаски евреи през Втората световна война. Основател  и председател на Сдружение „Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Журналист, публицист, филмов документалист. Основател на националния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Автор на филма „Да помним” – документална лента за живота и спасяването на бургаските евреи от лагерите на смъртта. Инициатор и реализатор на мемориален знак на благодарността, монтиран в центъра на Бургас – жест на благодарност към спасителите на евреите в града. Носител на наградата „Човек на годината” за 2013 година за организиране  и провеждане  по блестящ начин на конкурс за есе сред българските средношколци за 70 години от спасяването на българските евреи. Носител на наградата „Шофар” за 2013 година за активно присъствие в еврейската общност и българското общество .

Асен Недялков Йорданов – Заместник-председател

Роден е на 3 февруари 1964 г. в Бургас.  Син на българския поет и драматург Недялко Йорданов. Работата му е свързана преди всичко с разследване на корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в природен парк Странджа. Работил е във вестниците „Стандрат”, Монитор”, „Политика” и „Телеграф”,  след което преминава на свободна практика. Носител на наградата „За свободата и бъдещето на пресата” /2010/. Leipzig Media Award е учредена през 2001 г. от медийна фондация и се присъжда на изявени журналисти, издатели и медийни институции, които са ангажирани с каузата за защита на свободата на словото и правейки това се излагат на риск. Заради своето значение и авторитет, тя е известна като „Европейският Пулицър“.  На 6 юни 2012 година Асен Йорданов се изказва пред комисия в Европейския парламент на изслушване за свободата на българските медии.

Елка Тодорова Василева –  Секретар

Родена е на 01.11.1951 г. във Враца. Работила е като радиожурналист и редактор в сп. „Море“. Избирана е за председател на бургаското дружество към Съюза на българските журналисти в Бургас. Била е член на управителния съвет на бургаската писателска общност, а в момента е член на творческата комисия на бургаската писателска общност. Автор е на 6 поетични книги. Публикува в сборници и алманаси у нас и в чужбина. Нейни творби са включени и в двуезичния алманах „Сезонът на деликатния глад“ /2013, САЩ/.


SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930