Център за еврейско-българско сътрудничество

Ръководство

  • Ръководство
  • Учредяване

Алберта Леон Алкалай – Председател

Алберта Алкалай е родена в Бургас на 28 март 1973 година. Потомка е на спасени бургаски евреи през Втората световна война. Основател  и председател на Сдружение „Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Журналист, публицист, филмов документалист. Основател на националния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Автор на филма „Да помним” – документална лента за живота и спасяването на бургаските евреи от лагерите на смъртта. Инициатор и реализатор на мемориален знак на благодарността, монтиран в центъра на Бургас – жест на благодарност към спасителите на евреите в града. Носител на наградата „Човек на годината” за 2013 година за организиране  и провеждане  по блестящ начин на конкурс за есе сред българските средношколци за 70 години от спасяването на българските евреи. Носител на наградата „Шофар” за 2013 година за активно присъствие в еврейската общност и българското общество .

Асен Недялков Йорданов – Заместник-председател

Роден е на 3 февруари 1964 г. в Бургас.  Син на българския поет и драматург Недялко Йорданов. Работата му е свързана преди всичко с разследване на корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в природен парк Странджа. Работил е във вестниците „Стандрат”, Монитор”, „Политика” и „Телеграф”,  след което преминава на свободна практика. Носител на наградата „За свободата и бъдещето на пресата” /2010/. Leipzig Media Award е учредена през 2001 г. от медийна фондация и се присъжда на изявени журналисти, издатели и медийни институции, които са ангажирани с каузата за защита на свободата на словото и правейки това се излагат на риск. Заради своето значение и авторитет, тя е известна като „Европейският Пулицър“.  На 6 юни 2012 година Асен Йорданов се изказва пред комисия в Европейския парламент на изслушване за свободата на българските медии. 

На 3 февруари 2014г. на учредително събрание е взето решението за учредяване на сдружение с нестопанска цел с дейност в частна полза „Център за еврейско-българско сътрудничество „АЛЕФ“. Сдружението официално вписано в регистъра за юридически лица с нестопанска цел, воден от Бургаския Окръжен съд на 13 март 2014г.

СТАНИ ЧЛЕН

 

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930