Център за еврейско-българско сътрудничество

Есе на Мелис Мехмедали, с. Черноочене, област Кърджали – трета награда

МЕЧТИТЕ

НЕВЪЗМОЖНО Е САМО ТОВА, ЗА КОЕТО НЕ СИ МЕЧТАЛ

„Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете.”

Чета тези думи на Шимон Перес и в главата ми нахлуват въпроси… Толкова много въпроси… Кога ги е казал – в началото на пътя, когато е мечтаел, пътувайки към целта си или в края на пътя, правейки равносметка?

Какви са били неговите мечти?

Сбъднали ли са се?

Мечтите на Перес!

Аз зная какви са те!

Първата и най-важна за него е евреите да имат своя държава – Израел. За тази своя мечта той не жали сили и средства. Наричат го един от бащите на Израел. Тази първа мечта е факт. „Няма част от историята на държавата Израел, в която Шимон Перес да не е участвал или написал. Като човек той крепеше цялата нация на крилете на въображението и визията. Личност, която бе символ на великия дух на народа. Шимон ни накара да погледнем в далечното бъдеще и ние го обичахме, защото ни помогна да дръзнем и да си представим не какво е било тук някога, нито какво е сега, а какво би могло да бъде.” казва за него Реувен Ривлин – президент на Израел.

Втората. Израел да бъде силен. А защо? В древността са казвали: „Ако искаш мир, готви се за война”.  А той казва: „Усещах, че Израел трябва да стане достатъчно силен, за да може да се постигне мир.” И за да има мир, Перес е начело на министерството на отбраната, изиграва голяма роля в създаването на авиацията, отбранителната промишленост, отдава голямо значение на научно-изследователската работа във военната област. И успява. Постига и тази мечта. Макар и малка по площ държава, Израел става фактор, с който всички страни в региона трябва да се съобразяват. „Човек, който дава път на мечтите да се превръщат в реалност. Една от мечтите му е държавата Израел, каквато е тя днес с просперираща икономика, базирана на свободната икономика и иновациите. Винаги говореше за неща, които звучат странно и дори невъзможно. През 50-те години създаването на ядрени технологии в Израел е звучало безумно, но много отдавна е факт. Създаването на авиоиндустрията – също.” Подчертава Соломон Бали.

Третата. Третата мечта е неразривно свързана с първите две. Мечтата за мир. За нов близък Изток, в който не съществува вражда между евреи и араби.  Казва: “Всеки политик е длъжен да си дава сметка за съотношението между прогноза и реалност. Считат ме за автор на идеите за нов Близък Изток. Признавам се за „виновен”. Аз действително мечтая за нов Близък Изток. Но той с нищо не се отличава от този, за който са мечтали моите учители Берл Каценелсон и Давид Бен-Гурион. А те мечтаеха за Близък Изток, в който не съществува вражда между евреи и араби. Питат ме: „Защо даваш земята?” Аз никому нищо не давам. Земята, за която става дума винаги е била в ръцете на арабите. Газа никога не е била наша. Ние бяхме в ръцете на Газа…”

Успява ли? Благодарение на преговорите водени от него се стига до историческите споразумения през 1993 и 1995 година между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Те полагат началото на палестинската автономия, подобряват се отношенията с арабите, очаква се и подписването на мирен договор. За тази роля той получава нобелова награда за мир. Траен мирен договор обаче не е постигнат.

Според мен тази негова мечта не успява да се реализира напълно. Защо? Защото той е „човек от бъдещето”. Защото нито арабите, нито дори всички евреи са готови за това. Той остава неразбран от мнозина от сънародниците си.

Великите хора обикновено са хора от бъдещето – със смелите мечти, с дръзките думи, с големите дела. Васил Левски мечтае за „чиста и свята република”.  За тогавашното време неосъществим блян. А днес – реалност.  „Имам мечта” казва Мартин Лутър Кинг. И е убит. Но днес мечтата му е реалност.

Един ден… Някой ден от бъдещето ще има мир в Близкия Изток. Мечтата на Шимон Перес ще стане факт. Един ден, когато араби и евреи спрат враждата, подозрението и недоверието помежду си и заживеят спокойно и в мир.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad