Център за еврейско-българско сътрудничество

Симеон Василев: Шимон Перес е доказателство за това как житейската мъдрост преминава в политическа мъдрост

Интервю със Симеон Василев – известен журналист и анализатор по международна политика, автор на редица документални филми и книги

– През годините сте провели няколко интересни срещи с един от най-опитните политици на Близкия изток, с президента на Израел – Шимон Перес? Кое е онова, което най-силно Ви впечатли? Кое го прави не само „патриарх на израелската политика“, а политик на света?

– Срещал съм се три пъти с Шимон Перес и тези срещи са оставили дълбока следа в съзнанието ми. Той безспорно е един от най-авторитетните политици от световната сцена и то не толкова заради факта, че е Нобелов лауреат за мир или защото политическото му дълголетие трудно може да намери аналога си. Най-много ме е впечатлявало спокойствието, с което говореше за сериозните проблеми. Не само за тези, които тормозят от десетилетия Близкия изток, но и за тези, които са фундаментални изобщо за международните отношения. Не съм чувал друг политик, който с такава простота да казва: „Според мен истинските международни отношения са тези между народите, а не между правителствата”. Извън всякакво съмнение е, че Перес е политик от световната сцена. При него има някакво трудно описуемо и много интелигентно съчетание между политика, история, философия… Перес е доказателство за това как житейската мъдрост преминава в политическа мъдрост. Не знам дали има такова понятие „политическа мъдрост”, но това е впечатлението ми от интервютата, които съм правил с него. Политик като него се опитва да каже на хората: Вижте, ние можем да живеем, като мислим за бъдещето, не само за миналото”. Всъщност това е един цитат от едно мое интервю с него. Пет години по-късно той го каза така: Само историята на бъдещето е важна! Колкото до най-голямото ми впечатление…От него може би най-добре разбрах същината на политиката. Ще предам дословно това, което ми каза в едно от интервютата. „Веднъж видях двама мъже, които вървяха с една жена. Аз казах на тези около мен: Вижте каква хубава жена. Те ме попитаха: Откъде знаеш? Не си й виждал лицето. Аз им казах, че видях лицата на хората, които бяха срещу нея”.

– Безспорно, един политик с толкова дълъг стаж оставя диря след себе си със своите позиции, действия, решения. Кое според Вас е онова действие или решение в международната политика, което световната история ще постави на първо място след време?

– Трудно ми е да преценя какво ще каже историята, нито бих имал самочувствие да правя такава прогноза. Перес е част от политическата история не само на държавата Израел, но и част от световната политическа история. Той много се радваше например, че България е станала член на ЕС. „И ние трябва да направим така, че Близкият Изток да потегли по пътя на Европа”, казва Перес. Спомням си добре една случка с него, която ми разказа. Ще я цитирам дословно. „Аз бях младо момче, на 16 години и Бен Гурион беше много известен човек, почти легенда. Един ден ми казаха, че Бен Гурион ме кани да се разходя с него в колата от Тел Авив до Хайфа. Това беше нещо необикновено за мен. Не си представях, че ще го срещна. Беше зима. Качих се в колата и очаквах двучасовия разговор с него. Но вместо това той си сложи палтото, застана с гръб към мен и аз само си помислих: каква пропусната възможност. Едва когато стигнахме покрайнините на Хайфа, 15 – 20 минути преди края на пътуването, той се обърна към мен и ми каза: Знаеш ли, Троцки не е бил държавник. И досега не разбрах как му дойде наум Троцки. Но това много ме заинтригува и го попитах защо. Той ми отговори: Виж каква е неговата политика – нито мир, нито война. Водачът трябва да реши дали да има мир и да плати цената, или война – и да поеме риска. Той каза, че Ленин, който е бил вторият след Троцки, е застанал начело на Русия, защото е успял да вземе решение. След това пътуване трябваше да решаваме за войната или за мира. Аз самият взех участие в това. Това беше първият ми урок за това какво е в политиката”.

– Какво е Шимон Перес за България и за българо-израелските отношение?

– Със сигурност той е политик с изключителен авторитет, чието мнение високо се цени в България. Аз лично ще се радвам ако българските читатели някой ден могат да прочетат на български език неговата биография и се надявам, че това ще стане. Колкото до отношението му към нас българите. То е великолепно. Нямам друг спомен от разговор с чуждестранен политик, който да ми е давал такова самочувствие, че съм българин. Ще си позволя да цитирам това, което съм чул от Перес през 2002 г. „Аз приемам България като личност, като характер. И вероятно този характер е формиран от историята и от хората. Българите са приемани като много привлекателна група хора. Те притежават качества като себеотрицание. Естествено, мили са. Имат готовност да прощават и да помагат, без да се страхуват от проблемите и без да търсят признание. Много ценни хора сте. Има някакъв топъл вятър, който духа около българската душевност…”. Шест години по-късно, през 2008 г. той се изрази така: „На първо място ние сме много благодарни на българския народ, че спаси голяма част от българските евреи от нацисткото унищожение. Никога няма да забравим това. Това показва и българският характер. Българите имат хубав характер, топъл характер, както казах. Много са активни, обичат живота, обичат да се радват, радостни са, смеят се, веселят се. Също знаят и да мислят”. Е, мисля, че това е предостатъчно за неговото отношение към нас, българите.

– Какво най-силно Ви впечатли не от политика, а от човека Шимон Перес след интересните срещи с него. Коя е житейската мъдрост, на която Ви научи?

– „Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката”. Това ми го каза Перес и няма как да го забравя.

24 news публикува спомените и мненията на журналисти, които са имали възможност да добият лични впечатления от ярката фигура на политика, да разговарят с президента Перес, а някои дори да работят за известно време под негово ръководство.

Интервюто със Симеон Василев е записано през 2009 година по повод рождения ден на Шимон Перес.

http://24news.bg/svyat/spomeni-za-shimon-peres-ima-neshho-mnogo-po-strashno-ot-smrtta-i-tova-e-skukata!.html

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad